Szauer Pincészet
A Szauer család (családfa) Villányban 300 éve foglalkozik mezogazdasággal és szõlõtermesztéssel. A szõlõmûvelés tradíciója, a szõlõ szeretete, a szakismeret sok generáción keresztül apáról-fiúra szált. A talpon maradást a fogyasztók igényeinek mind teljesebb kiszolgálása, a megszokott minoség biztosítása segítette.
A múlt század végén, amikor a tulajdoni lapok elõször fölfektetésre kerültek, akkor már a jelenlegi szõlõterületünk a család birtokainak része volt. A területen lévõ présház pincével 1920-ban épült. Építette dédnagypapám Szauer Mihály. A második világháborút követoen nagyszüleim megélhetését teljes egészében a szõlõés a bor biztosította. A szüleim életviteléhez is nagyban hozzásegített a villányi szõlõterület. 1982-ben lett elõször Magyarországon termelõi néven bor forgalomba hozva, ekkor elsõként a mi borain is palackozásra kerültek nagymamám ( Szauer Györgyné ) neve alatt.
Szauer Antal: "Úgy érzem nekem és a családomnak õseim mezõgazdaság és a szõlészet iránti elkötelezettségét, valamint munkakultúrájának továbbvitele kötelességem. Ezt mi szívesen vállaljuk. A mezõgazdasági mérnöki végzetségem jó alapot biztosit ahhoz, hogy a szõlõmûvelést a kor legújabb technikájának technológiájának ismeretében õseim hagyományaira alapozva továbbvigyem. 1989-ben telepítettük újjá a szõlõterületet teltfürtû szõlõklonokkal : Oporto, Zweigelt, Kékfrankos, és Blauburger fajtákkal . A szõlõ fajtáinak megfelelõen ugyanezen fajták boraival rendelkezünk. Mind rozé mind vörösboros kiszerelésben."
A villányi borok a természeti adottságoknak megfeleloen kellemes savösszetételu félszáraz jellegu borokat adnak, melyek íz és zamatanyagban igen gazdagok. A gazdag színanyagok szemre is tetszetossé teszi a villányi borokat.
Borfajtáink
Ezek a borfajták kaphatók ... Már PÉCSEN is !!!!
Folyóborok |
Palackos
borok |
|
- Portugieser - Portugieser Rose - Blauburger - Zweigelt - Kékfrankos - Cabernet Savignon |
- Portugieser - Portugieser Rose - Kékfrankos - Cabernet Savignon |
Villányi borfajták
A villányi történelmi borvidék borai évszázadokon keresztül bizonyították kiváló minõségüket. A villányi hegyközséghez tartozó szõlõterületek a kedvezõ természeti adottságaikból adódóan alkalmasak a különleges minõségû borok elõállításához szükséges kékszõlõ termesztésére. A villányi borok a természeti adottságoknak megfelelõen kellemes savösszetételûíz és zamatanyagokban gazdag félszáraz jellegu borok. A vörösborok a jó étrendi hatásaik mellett fontosak az egészség megõrzése terén is.
- Portugieser
a borvidék legelterjedtebb, vörösbort adó fajtáját
az idetelepülo német lakosság hozta magával.
Villányban alig van olyan szõlõsgazda, aki ne tudná
megkínálni vendégeit egy pohár finom kékoportóval.
E korán éro fajta a napfényben fürdõ,
gazdag talajú Villányi-hegyen jó minoségû
termést ad. A Villányi borvidék tájfajtája
egyik borvidéken sem ad olyan finom bort, mint itt. Elsõdleges,
ibolyára emlékezteto illattal és zamattal rendelkezik,
mélyvörös színu, lágy, csodálatos
harmóniával. Szárnyas sültekhez, bárányhúshoz,
borjú-paprikáshoz, sonkafélékhez 14-15 °
C-on javasoljuk.
- Kékfrankos
rubin- vagy mélyvörös színû, férfias,
karakteres, csersavban gazdag, testes, zamatos borát sokan
kedvelik, a gazdák burgundinak is nevezik. Bora aránylag
lassan fejlodik, egyéves korára az érdességét
finom bársonyosság váltja fel, nemes ízével
legbecsesebb vörösboraink közé tartozik. Vad és
marhahúsokból készített ételekhez ajánljuk
16-18 fokon.
- Cabernet Savignon
bora kiváló minõségû, sötétvörös színu, magas cserzõanyag tartalmú, málnára emlékeztetõ illatú, intenzív zamatú. Bársonyos, nagy extrakttartalmú borának fogyasztása kiemelkedõélményt nyújt. Az ünnepi asztalon a vadpecsenyékhez és a vadpörköltekhez ajánlható 17-18 fokra temperálva.
Különbözõ képek, fényképek, prospektusok, ismertetõk ...->